Hvad kan jeg gøre ved hovedbundsproblemer

Er du en af dem, der døjer med hovedbundsproblemer, såsom skæl, kløe eller tør hovedbund, så læs med her og bliv klogere på, hvad det kan skyldes – og hvad du kan gøre ved det.

Tør hovedbund
En af grundene til, at du får tør og irriteret hovedbund kan være, at hovedbunden ikke får nok næring og fugt eller at du bruger en for kraftig shampoo eller conditioner – eller at du ikke får vasket shampoo/conditioner ordentligt ud af håret og hovedbunden.

Der findes også en lang række udefrakommende faktorer, der kan give dig tør hovedbund. For eksempel kan et markant skift i temperaturer være særligt hård ved hovedbunden, hvorfor problemet ofte viser sig i vinterperioden. Her sidder vi indenfor i varmen og når vi så skal ud ad døren, påvirker chokket hovedbunden til det værre og du risikerer at få tør hovedbund.

Tør hovedbund kan forårsage kløe og irritation.

Som frisør hører jeg ofte, at mine kunder ikke kender forskellen mellem skæl og tør hovedbund og derfor behandler de deres hovedbundsproblemer forkert. 

Vores hårs skønhed afhænger i høj grad af talgkirtlen. Dens opgave er at producere et fedtstof, som kaldes sebum. Når sebum og sved, som vi udskiller fra svedkirtlerne blandes, danner det et beskyttende lag i hovedbunden og på hårstrået, så det bliver smidigt og blankt. 

Det beskyttende lag fornyes konstant, men bliver laget blot forøget med 10%, vil håret blive for fedtet. Nogle mennesker producerer også for lidt sebum og derved vil hår og hovedbund ikke blive smurt tilstrækkeligt og man kan få tør hovedbund. 

Mange tror, at tør hovedbund er lig med skæl, men man kan faktisk se og mærke forskel og husk, at skæl og tør hovedbund skal behandles forskelligt. 

Ved tør hovedbund vil der drysse små hudflager af som sne fra håret – disse forveksles ofte med skæl. Som regel vil tør hovedbund ikke klø og skyldes ofte, at man vasker håret i en shampoo, som er for udtørrende. Brug derfor produkter med fugtgivende og plejende effekt. 

Skæl
Skæl ses også som hvide flager, der lægger sig på hovedbunden. Men i modsætning til tør hovedbund, vil de fedtede skælflager klæbe sig fast til hårstrået. Grunden til at man får skæl er, at cellerne i hovedbunden fornyes hurtigere end de 3-4 uger, som hovedbunden normalt bruger. Ved denne øgede fornyelse, har gærsvampen i vores hovedbund rig mulighed for at udvikle sig. 

For at forebygge og behandle skæl, er det vigtigt at bruge en god skælshampoo, som holder gærsvampen nede, så huden er i balance. 

Pas på med at bruge de billige skæl produkter – ofte er de alt for skrappe og nok fjernes skæl, men de ødelægger også den naturlige balance i hovedbunden. Formålet med en skælshampoo skal være at fjerne skæl OG genskabe hovedbunds balancen.

Efter 4-5 ugers brug af skælshampoo bør hovedbunden være fin igen og du kan skifte til en normalt shampoo.

Dit hår er elektrisk og tørt
Du tager huen af og dit hår stritter i alle retninger.

Kombinationen af den kolde udendørs luft og den varme, tørre indendørsluft er hårdt ved din hovedbund og dit hår.

Elektrisk hår opstår, når håret bliver tørt, hvilket det har større sandsynlighed for at blive i de kolde måneder. For ligesom huden, har dit hår også brug for mere fugt i efterårs- og vintermånederne.

Løsning mod elektrisk og tørt hår
Brug en ekstra fugtgivende shampoo og conditioner i de kolde måneder, hvor du oplever elektrisk hår. Ofte kan hårolie løse problemet.

Psoriasis
Psoriasis i hovedbunden kan dukke op som enkelte pletter eller sprede sig til et større område af hovedbunden. Ofte ser man at slem psoriasis i hovedbunden kan føre til store røde plamager, sår og masser af skæl, som kløer rigtigt meget. I de værste tilfælde af psoriasis kan man opleve hårtab på baggrund af kløen.

Du skal søge læge til behandling af psoriasis – det kan frisøren ikke hjælpe med.

Forrige
Forrige

Hvordan skal jeg vaske mit hår?

Næste
Næste

Har du tørt og kedeligt hår?